Update 2: Taiwan uitgevogeld

De maand juni is niet de ideale maand om naar Taiwan te gaan; de trekvogels zijn alweer door naar het noorden en de lokale vogels zitten midden in hun broedseizoen waardoor ze of op een nest zitten of druk zijn met jongen voeren. Dit betekent dat het erg stil is in het bos en vogels moeilijker te vinden te zijn maar als het dan lukt levert het soms ook hele mooie waarnemingen op. Zo zien we een fantastisch paartje Fairy Pitta voedsel verzamelen voor hun jongen en een mannetje en vrouwtje Japanese Paradise Flycatcher om beurten het nest bezetten.

De Paradise Flycatcher zien we op het eilandje Lanyu, twee uur varen uit de kust ten zuid-oosten van Taiwan. Deze flycatcher, samen met nog een aantal andere eiland specialisten, zitten alleen hier waardoor het een interessante extra stop is voor vogelaars.

We komen naar Lanyu door eerst helemaal om de zuidpunt van Taiwan te rijden naar de stad Taitung aan de oostkant. Het is zonnig en rustig weer als we ’s morgens om 7:30 uur de haven uitvaren en we op het achterdek gaan staan op zoek naar zeevogels. De overtocht blijkt alleen een stuk ruiger dan gedacht en de twee uur daarna rollen we van de ene oceaangolf naar de andere waardoor we allebei steeds misselijker worden (de foto is aan het begin van de tocht gemaakt toen ik nog kon lachen).

Het eiland is een grote groene rots die steil uit het water omhoog steekt. We hebben 24 uur om op zoek te gaan naar de vogels maar na een paar uur hebben we alle targets al binnen, inclusief twee dagactieve uiltjes. We gebruiken de rest van de tijd om met de scooter het eiland te verkennen.

De andere reden waarom juni niet een ideale maand is voor Taiwan is dat het de grens vormt van het droge seizoen en het regenseizoen. Tot nu toe hebben we geluk gehad met het weer maar eenmaal weer terug aan de vast wal (ditmaal met een zeeziekte pilletje) merken we dat het weer is omgeslagen en eind van de middag rijden we in de plenzende regen de bergen in.

Ook de volgende morgen vertrekken we weer in de regen en als we het weerbericht checken lijkt het richting einde van de week alleen maar slechter te worden. Aangezien we inmiddels alle Taiwan endemen gezien hebben besluiten we onze vlucht naar Kuala Lumpur twee dagen te vervroegen. Dit blijkt een goed besluit; in de laatste 1,5 dag zien we nog wat leuke soortjes maar zijn de nieuwe vogels inmiddels ook praktisch op, we hebben Taiwan uitgevogeld.

Inmiddels zijn we weer terug op het vliegveld van Taipei en kijken we terug op een heerlijke eerste etappe van onze reis. Wat is Taiwan een fantastisch mooi land, een absolute aanrader; gave en diverse landschappen, makkelijke reizen, lekker eten en hoge kwaliteit vogels (beter alleen om begin mei te gaan). Nu op naar een bonus-tripje Maleisie!