Thailand [2020]

It had been 10 years since our first birdwatching trip to Thailand. The number of high-quality birds combined with the easy travelling and great food makes Thailand a very nice birding destination. We decided on a two-week trip with the main focus on the species that we had not seen yet. Sander Bot joined us which made for great fun and a good extra pair of eyes. Overall we had a successful trip with around 430 species observed and a very smooth travel experience. In 15 days we visited the following sites: Pak Thale & Laem Pak Bia, Kaeng Krachan, Huai Kha Kaeng, Mae Wong, Doi Inthanon, Doi Ang Kang, Doi Lang West & East, Chiang Saen and Khoa Yai. In hindsight this trip was on the brink of the COVID-19 impact that hit the world and a couple of weeks later this trip had no longer been possible

Tripreport Thailand
Some photos
GPS

Eastern China [2019/2020]

The Christmas-period meant a few obligatory days off work, so we decided to use this for a short trip. Since this was perfect timing for an Eastern China-trip offering lots of new pheasants, cranes and parrotbills the choice was easily made. We contacted Steven An of China Dreams Tours initially for an itinerary with translator/fixer instead of birding guide (copying Mans Grundsten in 2018, but with added pheasants in Emei Feng). One month before departure Steven contacted us if we would mind if one more birder (Frank Antram) would join our tour and Steven would guide the trip himself instead of Alex. This all worked out very well and we had an excellent trip and can highly recommend Steven for organising this trip or any trip in China.

Tripreport Eastern China
Some photos
GPS

Suriname [2019]

A 2-week trip to Suriname for some tropical birding in a corner of South America where we hadn’t been before. After having birded in South America for 4 months already this year it felt good returning to the continent after a few months in the Netherlands. The first 5 days we rented a car and birded around Paramaribo and Zanderij. For the last 10 days we arranged transport and guiding through Fred Pansa (fredecotours@hotmail.com) to visit Zintete Lodge (aka Fredberg) and Brownsberg. Most of the country still consists of endless forest and good birding sites are therefore reachable within a few hours from the airport. In all this made for a very relaxed birding trip that we would definitely recommend.

Tripreport Suriname
Some photos
GPS

Update 43: We zijn weer thuis!

Als laatste stop van onze reis bezoeken we Jelmer in North Carolina. Een heerlijke afsluiter waarbij we zelf niks hoeven voor te bereiden (erg lekker na al die maanden) en Jelmer precies weet waar alle vogels te vinden zijn en goede adresjes heeft voor lekker eten en lekkere biertjes. En met soorten als de mooie Red-headed Woodpecker en de zeldzame Bachman’s Sparrow is het naast gezellig ook vogel-technisch zeer de moeite waard.

We beginnen de week in de bergen in het westen van de staat. Het is nog heerlijk fris lenteweer op deze hoogte en al voor zonsopgang horen we de eerste nieuwe soorten zingen. Het is onze eerste keer aan de oostkant van de Verenigde Staten en binnen een paar uur zien we meer dan 10 nieuwe soorten. Als de buit binnen is en het een hete dag blijkt te worden, verruilen we ‘s middags het vogels kijken voor het terras.


De tweede helft van de week rijden we naar de kust. Hier liggen de outer banks, een sliert van eilanden die grotendeels met bruggen zijn verbonden. Het voelt hier alsof je op een Nederlands waddeneiland bent al kun je aan de soortsamenstelling van de steltlopers direct zien aan welke kant van de Atlantische oceaan we zijn.

Vanuit de outer banks gaan we ook een volle dag de zee op. Gelukkig worden we alledrie niet zeeziek maar is het wel een erg lange tocht hobbelen over de golven met alleen al meer dan 3 uur heen varen om in het goede gebied te komen. Twaalf uur later hebben een mooie selectie zeevogels gezien (nieuwe zijn o.a. Black-capped Petrel en South Polar Skua) maar zijn we ook blij dat we weer met beide benen op de grond staan.

De week vliegt voorbij en dan is het alweer tijd om te vertrekken. Dit keer niet naar de volgende etappe maar naar huis in Amsterdam. Bijna een jaar geleden liepen we met onze rugzakken de deur uit en nu we weer naar binnen stappen is het opeens een raar idee dat we echt een jaar lang zijn weg geweest.

Een paar dagen later staan we weer met de verrekijkers en telescoop in de natuur vlakbij Amsterdam en horen we het vertrouwde geluid van Rietzangers en Blauwborsten die luidkeels hun lied zingen. Na een jaar non-stop reizen is het terug zijn in je eigen huis toch wel heel erg lekker, maar dat vogels kijken gaat nooit vervelen!

Dit is daarmee ook de laatste update van onze wereldreis. Dank voor alle belangstelling afgelopen jaar!

Rob & Helen

Posted in RTW

Update 42: Caribische families

Nadat we een aantal jaar geleden Cuba en Jamaica bezochten staan nu de andere twee grote eilanden van de Cariben op het programma: Dominicaanse Republiek en Puerto Rico. De Caribische eilanden zijn voor vogelaars erg interessant doordat er veel endemische soorten en zelfs eigen families te vinden zijn. Het totaal aantal soorten dat we hier zien is niet zo groot maar wat er zit is wel veelal uniek.

We beginnen op de Dominicaanse Republiek dat maar liefst 3 endemische vogelfamilies heeft. Twee daarvan; Black-crowned Tanager en Palmchat zijn wijdverspreid en de eerste ochtend in de Botanical Garden van Santo Domingo hebben we beide snel gevonden. Vooral de Palmchats zijn erg luidruchtig en ze hebben het grappige gedrag om grote groepsnesten te bouwen in palmbomen en continu nieuwe takken daarheen te brengen voor verdere verstevigen en uitbouw.

Voor de laatste endemische familie, de Chat-Tanager, moeten we de bergen in. Hiervoor hebben we een grote een pick-up gehuurd en om 4 uur ‘s morgens hobbelen we in het donker omhoog over de stenige weg. Met het eerste licht zijn we op 1600m waar het duidelijk een stuk natter en koeler is dan beneden. Een stukje lopen levert al snel meerdere nieuwe endemen op (waaronder de felgroene Narrow-billed Tody) en ook de Chat-Tanager laat niet lang op zich wachten.

We zijn hier vlakbij de grens met Haïti en op de terugweg is heel pijnlijk zichtbaar hoe aan de Haïti-kant bijna al het bos gekapt is. De Dominicaanse Republiek is niet heel rijk maar vergeleken met hun buurland hebben ze toch heel veel dingen goed voor elkaar.

Na 6 dagen hoppen over naar Puerto Rico waar een nieuwe selectie eilandendemen op ons wacht. Ondanks dat je nog duidelijk sporen ziet van de verwoesting van orkaan Maria valt ons vooral op hoe welvarend dit eiland is vergeleken met andere Caribische eilanden, onderdeel van de US zijn levert duidelijk iets op. De vogels zijn gelukkig nog steeds goed te vinden.

Puerto Rico heeft één endemische familie; de Puerto Rican Tanager die voorkomt in de groene heuvels aan de zuidkant van het eiland. Qua uiterlijk vinden we hem nog best lijken op de Chat-Tanager maar kennelijk hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat het een aparte familie is dus thuis gaan we nog maar een keer uitzoeken hoe dat precies zit.

9 dagen blijkt ruim voldoende te zijn om alle endemen van beide eilanden te vinden, waarbij er ook nog voldoende tijd is om te relaxen en met een boek over een blauwe zee uit te kijken.

Nog maar één week te gaan in onze wereldreis! Voor onze laatste stop vliegen we door naar North Carolina om bij Jelmer op bezoek te gaan en een rondje East Coast US te vogelen.

Puerto Rico [2019]

As part of our Round the World trip we visited Puerto Rico for 3,5 days in between the Dominican Republic and North Carolina (US). All Puerto Rican endemics are easily found within 2 days (with a very tight schedule you even might see all of them in a single day). With plenty of time during our stay we also visited the east side of the island for the 2 Lesser Antilles Hummingbirds (Crested Hummingbird and Green-throated Carib). The devastation of the hurricane is still clearly visible but only the 2 Hummingbirds on the east side seem to have suffered severely. All Puerto Rican endemics are still easily found. Overall traveling is easy and location are within a short drive from each other making Puerto Rico a very nice and easy trip.

Tripreport Puerto Rico
Some photos
GPS

Update 41: De eenhoorn van Guatemala

Na een vermoeiend weekje California plus een korte nachtvlucht landen we om 5 uur ‘s morgens in Guatemala met inmiddels een flink slaaptekort. Gelukkig is het maar een paar uur rijden naar onze eerste vogelplek: Reserva Tarrales, gelegen op 700m hoogte aan de voet van vulkaan Atitlán. Hier verblijven we de eerste 3 nachten in een comfortabele boomhut, ideaal om weer even goed bij te slapen!

En dat bijslapen is ook wel nodig want voor ons belangrijkste doel in Guatemala, de Horned Guan (de eenhoorn onder de vogels), staat de wekker op de 2e ochtend al om 1:30. In het donker stappen we in een jeep die ons tot 1400m hoogte brengt. Vanaf daar gaat de track over in een smaller pad dat eerst door koffieplantages en daarna door bos verder omhoog klimt de vulkaan op. In het licht van de hoofdlampjes zien we nog weinig van de omgeving, het pad is heel steil en alle focus gaat zitten in de ene been voor de andere zetten en niet te veel naar beneden glijden in de losse bladeren.

Met zonsopgang komen we aan op 2500m hoogte waar het gebied van de Horned Guans begint. Het is op deze hoogte aanzienlijk kouder (versterkt omdat we doorweekt zijn van het zweet) maar gelukkig brengen de eerste zonnestralen ook de nodige warmte. Het zoeken naar de Guan duurt niet lang; onze lokale gids stoot een vogel op die een stuk naar beneden van de helling vliegt. Half glijdend en vallend gaan we erachter aan en niet veel later zien we de karakteristieke kop tussen de bladeren uitkomen. Wat een bizar beest! Ook al weten we hoe hij er uitziet, die rare hoorn in het echt zien is toch een ander verhaal.

Het blijkt een mannetje en vrouwtje met jong te zijn en omdat het jong nog erg klein is blijven ze dicht in de buurt en kunnen we ze uitgebreid bekijken. De gids vertelt dat de Guans een maand eerder nog heel moeilijk waren omdat het toen nog volop broedseizoen was. Een flink geluk qua timing dus. Heel blij beginnen we weer aan de afdaling. Na een hele lang dag en flink moeë benen komen we eind van de middag weer terug bij onze boomhut.

In de voorbereiding van deze week hebben we vooral gefocust op de Guan en ook tijd ingebouwd voor een eventuele tweede poging. Nu dat niet nodig blijkt te zijn gebruiken we de rest van de week om nog een aantal andere vogelplekken te bezoeken. Het blijkt een heerlijk relaxte week te worden waarbij we positief verrast worden door de mooi aangelegde accomodaties, het heerlijke eten en de kwaliteit van het vogelen.

Fuentes Georginas is een van die plekken; gelegen op ruim 2000m zijn er thermische baden midden in een groene boshelling. Overdag is het erg druk maar ‘s avonds hebben we het zwembad voor onszelf als alleen wij nog over zijn samen met een paar andere gasten die ook overnachten in een cabaña. Vanaf ons hutje is het goed vogels kijken en zien we o.a. Blue-throated Motmot die bezig is een nest te bouwen en als het donker is een Fulvous Owl die vlak voor ons komt zitten.

Als we de volgende ochtend op de ridge ook nog de Pink-headed Warbler en Crescent-chested Warbler mooi zien is het bezoek helemaal geslaagd.

Misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij Midden-Amerika maar zowel voor vogelaars als niet vogelaars is Guatemala een absolute aanrader. Wij kijken in ieder geval met veel plezier terug op een van de meest relaxte weken van afgelopen jaar, eens kijken of we dat op onze volgende bestemming kunnen voortzetten nu we doorreizen naar de Cariben (Dominicaanse Republiek & Puerto Rico).

Update 40: Spring break California

Vanuit Panama maken we een uitstapje naar Los Angeles om bij Bas en Blanca en hun dochtertje Ada op bezoek te gaan. Sjoerd en Martijn sluiten ook aan (zij combineren het weekje California met een weekje Arizona.) Het is Spring break waardoor Bas niet hoeft les te geven en dus de tijd heeft om ons in 6 dagen zoveel mogelijk nieuwe soorten te laten zien. Super gezellig om deze week met zijn 5en te vogelen en voor ons een fijne break in het voorbereiden van de vogelsoorten en plekken aangezien Bas hier alles weet.

We beginnen met drie dagen in de Sierra Nevada. Waar het in LA heerlijk warm lenteweer is overdag duurt het in de bergen niet lang voor we de eerste sneeuw tegenkomen. (Na de warme zweterige weken in het laagland van Panama is dit een erg welkome afwisseling).

Hoogtepunt in de bergen zijn twee soorten hoenders; Sooty Grouse en Sage Grouse die we beiden spectaculair zien baltsen. Als eerste gaan we op zoek naar de Sooty Grouse aan het einde van een dal waar nog volop sneeuw ligt. In de vroege ochtend en late middag roepen de mannetjes Grouses hier vanuit hoog in de boom. De uitdaging is alleen om er eentje te vinden aangezien de lage klank maar met moeite over het geluid van de wind en het riviertje uitkomt. Op de valreep in de schemer komt Sjoerd met het goede nieuws dat hij er eentje heeft gehoord en even later staan we naar een prachtige Sooty Grouse te kijken. Het meest bizarre is een stuk gele kale nekhuid die normaal wordt bedekt onder veren maar die tijdens het baltsen vol wordt geshowd.

We kamperen in de frisse berglucht en als de volgende ochtend om 4 uur de wekker gaat is het tijd voor het volgende spektakel. In het donker lopen we over de hoogvlakte naar de plek voor de Sage Grouse. Het is een ijskoude ochtend maar met het maanlicht dat op de besneeuwde bergen schijnt is het uitzicht ook nu al erg mooi.

Met de schemer zijn we op de plek en kunnen we in de verte al de kleine stipjes zien staan op de vlakte. Door de telescoop veranderen de stipjes in tientallen mannetjes Sage Grouse die op deze plek de strijd met elkaar aan gaan om de mooiste baltsdans te laten zien.

Door twee luchtzakken aan de voorkant van hun borst vol te pompen met lucht doen ze een bizarre truc om de aandacht te trekken, moeilijk om te omschrijven dus kijk vooral dit filmpje even. We blijven net zo lang kijken tot de laatste Grouse de dansvloer heeft verlaten. Het is dan net na 7 uur maar de dag is al dik geslaagd!

Na nog een laatste nachtje kamperen in de bergen rijden we terug naar LA waar de tweede helft van de week afwisselend de kust en de bergen achter Bas zijn huis bezoeken. Al met al een super geslaagde week met niet alleen veel nieuwe soorten maar ook veel gave landschappen en een grote berg gezelligheid. Nu weer terug Midden-Amerika voor een weekje Guatemala!

Update 39: Droomsoorten in Panama

De Darien provincie van Panama ligt in het meest oostelijke deel van het land en bestaat voor het grootste deel uit ongerepte laaglandbossen met een aantal bergruggen. Dit gebied is zo ontoegankelijk dat er geen wegen doorheen lopen en de Panamerican Highway hier zijn enige onderbreking heeft tussen Alaska en Patagonië.

De belangrijkste reden dat we de Darien in onze wereldreis hebben opgenomen is dat het een van de beste plekken is om Harpy Eagle te zien, een enorme roofvogel met gigantische klauwen die gemaakt zijn om apen uit de bomen te grijpen. Momenteel is er een actief nest bekend waardoor de kansen op het zien van de Harpy praktisch gegarandeerd zijn. Met een lokale gids regelen we een 7 daagse expeditie om op zoek te gaan naar de Harpy en de verdere endemen van de Pirre bergketen.

Na een boottocht vanaf het eind van de asfaltweg, een stuk met een jeep en een stuk lopen kamperen we de eerste nacht in het Nationale Park. Uit voorzorg zetten we ons tentje onder een overkapping maar de gigantische onweersbui van de avond ervoor blijft uit (april is hier de start van het regenseizoen dus elke dag weer hopen dat het droog blijft!). Die middag zien we als voorproefje al een Crested Eagle op een nest, het kleinere broertje van de Harpy.

De volgende ochtend is het zo ver en gaan we in de schemer op weg naar het nest. Harpy’s gebruiken hiervoor altijd hoge bomen met een grote vork in de takken, en als we aankomen is het meteen duidelijk dat ze hier zo’n mooie boom gevonden hebben. Met het blote oog zien we de jonge vogel zitten; een baby Harpy van nu bijna 6 maanden oud die nog niet kan vliegen maar wel al indrukkend groot is.

Het wachten is nu op een van ouders die om de zoveel tijd een vers gevangen aap of luiaard komen brengen. De uren verstrijken, de schaduwen worden eerst korten en dan weer langer terwijl we naar de boom blijven turen. Chiggers, mieren en teken komen af en toe aan ons knabbelen terwijl het zweet in straaltjes van ons afloopt maar nog altijd zit daar alleen de jonge Harpy die af en toe zich uitrekt en een eerste vliegsprongetje oefent.

Na 10 uur wachten wordt ons geduld dan toch beloond als een prachtige adult op het nest land met een aap in z’n klauwen! De anderhalf uur daarna kunnen we door de telescoop van dichtbij meemaken hoe papa (of toch mama?) helpt om de aap in stukken te scheuren en het jong eindelijk weer kan eten, hij had duidelijk honger. De enorme snavel, dikke klauwen en imposante verentooi achter op de kop maken dit een dag om niet snel te vergeten (ook omdat we nog niet vaak een volle dag naar één boom hebben gekeken…)

De dagen daarna klimmen we verder omhoog de Cerro Pirre op, een bergrug die ruim 1000m boven het laagland uitsteekt en hierdoor een aantal eigen endemen heeft. We kamperen eerst halverwege en dan 2 nachtjes bovenop met gave soorten zoals Black-crowned Antpitta, Tody Motmot en Wing-banded Antbird.

Helaas is de Pirre Warbler niet thuis maar komen we na 7 dagen met een fantastische lijst soorten terug. Ook fijn dat we de nachten daarna weer in een kamer met airco kunnen slapen en weer normaal eten want de gekookte bakbanaan met tonijn zijn we toch niet zo’n fan van.

Waar we dachten dat de Harpy het hoogtepunt van Panama ging worden kreeg de tweede week toch nog een andere ontknoping: Op het moment dat we in Panama landden zagen we op internet dat een van de mythische droomsoorten van het laagland, de Rufous-vented Ground-Cuckoo, die dag vlakbij Panama City was gezien en in de buurt lijkt rond te hangen bij een mierenleger (ze eten de insecten die worden opgestoten door de mieren). Wat een geluk dat we precies nu in de buurt zijn!

We maken een afspraak met lokale gids Nando die dit gebied (de Pipeline Road) super goed kent en weet waar de mieren meestal uithangen. En het lukt!! We kunnen onze ogen haast niet geloven als we aan het eind van de ochtend oog in oog staan met een paartje Ground-Cuckoos! Wat een waanzinnige knaller om ons verblijf in Panama mee af te sluiten, een land dat een paar maanden geleden nog niet eens in de planning stond maar waar we wel met twee droomsoorten uit vertrekken 🙂

Update 38: Hasta luego Colombia

Colombia is het land met de meeste vogelsoorten ter wereld; 1934 in totaal! Een gunstige ligging met veel verschillende bergketens zorgt voor een enorme biodiversiteit. Toerisme in het algemeen maar zeker ook voor de vogels is booming in Colombia. Er is dan ook een hele mooie reeks aan vogelplekken om te bezoeken; deels gerund door de Colombiaanse vogelbescherming ProAves, deels door gemeentes die de bos rondom de watervoorziening beschermen maar ook veel particulieren die zich inzetten voor ecotoerisme.

Een mooi voorbeeld van deze laatste groep is de Observatorio de Colibries; een privé terrein vlakbij Bogota wat omgetoverd is tot een paradijs voor kolibries met overal bloemenstruiken en feeders met suikerwater waar maar liefst 18 soorten Hummingbird op afkomen. Wij komen specifiek voor de Blue-throated Starfrontlet maar het is duidelijk dat een veel groter publiek dan alleen vogelaars op deze manier geïnspireerd wordt door de wonderlijke vogelwereld (een Sword-billed Hummingbird is altijd indrukwekkend).

Er wordt in Colombia veel naar vogels gekeken en dat betekent ook dat er steeds meer goede plekken bekend worden of onderzoek aan de soorten leidt tot nieuwe vogelsoorten (splitten).

Vier jaar geleden bezochten we Colombia voor het eerst in een rondje Central en Western Andes vanuit Bogota. Deze keer bezochten we het noorden (Santa Marta), de East Andes en een aantal plekken in de Central Andes. Sinds die tijd zijn er weer allerlei nieuwe plekken en soorten bekend geworden wat op deze reis een mooie gelegenheid gaf om deze missende puzzelstukjes in te vullen.

Een van deze soorten is de Fuertes’s Parrot, een Critically Endangered papegaai waar inmiddels een dal van bekend is waar ze vaak rond 8 uur ‘s morgens doorheen komen vliegen. We hebben geluk; want niet alleen horen we ze even voor 8en aan komen vliegen, ze landen vlak voor ons in een boompje en laten zich heel goed bekijken. Na het missen van de Blue-billed Curassow de dag ervoor voelt dit extra goed!

In een ander dal rijden we omhoog voor de Tolima Dove en de Tolima Blossomcrown. De duif kunnen we redelijk eenvoudig vinden maar de Blossomcrown is een snelle kolibrie die af en toe langs komt bij een aantal struiken die in bloei staan. Vaak is vogels kijken een kwestie van geduld en ook nu weer worden we na lang staren naar rode bloemetjes gelukkig beloond! Iets verder langs de weg vieren we het succes met een goede brunch bij een restaurant waar ook overal Hummingbird feeders hangen. Het zou ons niet verbazen als de Blossomcrown over een paar jaar geen lastige soort meer is maar hier rustig met een kopje koffie er bij kan worden gevonden.

Een van de laatste plekken die we in ons rondje bezoeken is Nationaal Park Sumapaz; een paramo hoogvlakte gelegen op 3700 direct naast Bogota. Zelfs dicht bij de hoofdstad zijn mooie natuurgebieden al kan het contrast kan niet veel groter zijn als we de file van de drukke vervuilde miljoenenstad achter ons laten en via een bochtige weg omhoog klimmen. Het is schitterend weer (de kans op mist en regen is erg groot hier) waardoor we heel goed de uitgestrektheid van het paramo landschap hier kunnen zien.

De belangrijkste target hier is de Green-bearded Helmetcrest, een recent door onderzoek gesplitte soort. Het is best koud op deze hoogte maar met het zonnetje voelt het als een mooie lentedag. De Helmetcrests zijn gelukkig snel gevonden terwijl ze al dansend achter elkaar aangaan door de lucht. Kolibries vliegen zo snel dat je ze vaak alleen in een flits voorbij ziet komen maar één vrouwtje wil uiteindelijk toch nog even poseren voor de foto. Gegeven de strenge regels die het Park inmiddels heeft opgelegd komt het met de Helmetcrests hier wel goed.

Na een krappe 3 weken zit onze tijd in Colombia er weer op. Dat we hier terug gaan komen staat vast: Colombia heeft nog zoveel te bieden, zowel qua plekken waar we nog nooit geweest zijn als plekken waar we nog niet alles hebben gezien en met veel plezier nog een keertje terugkomen. Maar nu eerst naar Panama!