Update 3: De topattractie van Bukit Tinggi

Soms brengt het vogels kijken je naar interessante plekken… Toen we onverwacht 48 uur in Maleisië gingen doorbrengen was de keuze snel gemaakt; een bezoek aan Bukit Tinggi was de ideale bestemming voor deze korte stop. Bukit bekent heuvel in Bahasa en Tinggi hoog, deze hoge groene heuvel (bijna 1100m) ligt net iets ten noord-oosten van Kuala Lumpur en is makkelijk aan te rijden in 1,5 uur met een huurauto vanuit het vliegveld.

We hebben tijd om hier 1 nachtje door te brengen. Normaal gesproken zijn we dan vooral op zoek naar een simpele kamer met een bed (de meeste tijd zijn we immers buiten) maar in het geval van Bukit Tinggi betekent dit verblijven in een “Frans kasteel thema park”, hier hebben ze betaalbare kamers en het is de ideale uitvalsbasis voor ons plan. In onze outfit met verrekijkers vallen we wel wat uit de toon.

In het themapark is van alles te doen; activiteiten in en om het kasteel, paintballen, klimmen, paardrijden, bezoek aan de Botanische tuin of Japanse theetuin. De topattractie waar wij voor komen is alleen iets lastiger te vinden; achter een plateautje van tegels aan de rand van de weg begint een onopvallende trail die uitkomt bij een open plek in het bos.

We zijn hier op de enige stakeout ter wereld van de Mountain Peacock Pheasant en om 6:50 uur gaan we gespannen op een boomstam aan de rand van het open stuk zitten. Vervolgens wachten we bijna een uur in twijfel. Wat als hij niet komt? Wat als wij een van de weinige zijn die ‘m niet zien hier? Maar dan komt alles goed; tussen 7:45-9:15 uur zijn we toeschouwer van een fantastische vogelshow waarbij er maar liefst vier Mountain Peacock Pheasants verschijnen en het grote mannetje uitvoerig gaat baltsen om zoveel mogelijk indruk te maken met zijn prachtige verenkleed. Als toegift verschijnen ook nog 3 Ferruginous Partridges.

Eenmaal terug op de weg stappen we in een drukke menigte van toeristen op weg naar de botanische tuin. Een surrealistisch contrast met hetgeen we zojuist hebben gezien. Het is vandaag Suikerfeest en daardoor extra druk in het park, maar daar trekken de vogels zich gelukkig niet zoveel van aan.

Dik tevreden rijden we terug naar Kuala Lumpur, morgen door naar ons volgende avontuur: Mount Kerinci op Sumatra!