Update 8: Paradijsvogels in het paradijs

Op 2 uurtjes varen vanaf Sorong begint het eilandenrijk Raja Ampat, een gebied van bijna 1600 eilandjes (de meeste onbewoond) en een van de beste duik en snorkel mogelijkheden ter wereld. Onze focus is uiteraard vooral op de bovenwater-wereld, aangezien Raja Ampat ook voor vogels niet mag ontbreken bij een rondje West Papua. Bij de ferry terminal in Sorong worden we opgewacht door Marten, Vivian en Bas om vervolgens z’n zessen naar Waigeo te varen. Super gezellig om komende 4 weken samen op te gaan. Eenmaal op het eiland nemen we onze intrek in een homestay met houten hutjes boven de blauwe doorzichtige zee.

Meteen achter onze hutjes begint het bos waar 2 endemische Paradijsvogels wonen: Red Bird of Paradise en de meest bizarre van allemaal: Wilson’s Bird of Paradise. Deze laatste zien we door ‘s morgens vroeg in het donker omhoog te lopen en plaats te nemen in een van de schuilhutjes. We zitten stil te wachten tot het langzaam licht wordt als plotseling de harde roep van de Wilson’s zijn komst aankondigt. Even later hopt hij vanuit de schaduw zijn arena binnen; een fluoriserend blauw, rood en gele flits. Wilson’s Bird of Paradise heeft de eigenschap een eigen arena “schoon” te houden om er voor te zorgen dat zijn kleuren zo goed mogelijk uitkomen voor eventuele vrouwtjes die in de buurt zijn. De nacht met veel wind heeft genoeg bladeren doen vallen dus een uur lang is hij druk bezig met alles vakkundig opruimen en een paar keer zijn balts oefenen. Een onwerkelijk gave show die we van heel dichtbij gade slaan.

Op de terugweg naar beneden loopt het volgende hoogtepunt de trail op; twee prachtige Western Crowned Pigeons. In de lokale Papua taal worden deze de “domste vogels ooit” genoemd gegeven hoe makkelijk ze te vangen zijn, en ook in deze ontmoeting zijn ze niet bepaald schuw.

Na 2 dagen hebben we de meeste target soorten in het bos gezien (al zijn veel vogels best schuw wat soms wel uitdagend is met z’n zessen). De laatste middag varen we met een klein bootje verder de baai in op zoek naar een aantal kleine eiland specialisten (vogelsoorten die alleen op kleine eilandjes wonen omdat ze op het vaste land de concurrentie niet aankunnen). De belangrijkste hiervan, de Spice Imperial Pigeon is snel gevonden. Deze grote duif zagen we eerder ook in Numfor maar de ondersoort van Raja Ampat heeft een mooie knobbel boven z’n snavel.

Nog licht verbrand van het snorkelen is het na 3 dagen tijd om het paradijs eiland weer te verlaten. Vanaf Sorong vliegen we morgen naar Jayapura voor nog meer laagland vogelen bij Nimbokrang.