Update 9: Modder en muggen

Inmiddels liepen we een blog update achter dus hierbij ook direct nog een bericht over de afgelopen dagen in Nimbokrang. Dit gebied ligt in het laagland aan de noordkant van Papua, op 1,5 uur rijden vanaf Jayapura. We komen op 12 juli aan rond de lunch inmiddels met z’n 7en want Sander is nu ook aangehaakt. Als we net op pad gaan voor een eerste rondje vogels begint het met regenen wat de 2,5 dag daarna niet meer op blijkt te houden. Elke dag stampen we door dikke plakken modder met een flinke zwerm muggen om ons heen terwijl we door en door leeglopen van het zweet: kortom, alle typische kenmerken van laagland vogels kijken zijn hier aanwezig.

Regen of geen regen, de vogels vinden hier is niet makkelijk maar met hard werken worden we af en toe beloond: Een mooie Twelve-wired Bird of Paradise op zijn baltspaal, een Pale-billed Sicklebill die zich de tweede keer goed laat zien en een paar stiekeme Blue Jewelbabblers die over de bosbodem lopen.

De laatste volle dag gaan we op jacht naar de Victoria Crowned Pigeon. Dit is het broertje van de Western Crowned Pigeon die we op Waigeo zagen maar dan met een nog mooiere kroon. We volgen de gids die ons via kleine paadjes steeds dieper het bos in brengt. Soms is er helemaal geen pad en wordt de route met een machete vrij gehakt. Door modderpoelen lopend en over boomstammen klimmend en balancerend zoeken we de hele dag maar helaas zonder het gewenste resultaat. Een Forest Bittern is een mooie bonus maar de “domste vogel” is ons vandaag toch te slim af.

We hebben alleen nog een ochtend waarin we besluiten nog een laatste poging voor de Crowned Pigeon te doen. Opnieuw het bos in achter de machete aan. Op het moment dat we weer terug gaan richting de weg en het opgeven komt onze 2e gids met het bericht dat hij er eentje gevonden heeft een stuk terug. Een spannende zoekactie volgt maar na een paar keer de vogel zien schieten vinden we m terug boven in de boom!

Op de valreep ook deze mega soort gelukt. Dik tevreden verlaten we het zweterige laagland, komende 8 dagen gaan we kamperen op 3300 meter in de bergen dus dat beloofd een frisser avontuur te worden.