Update 37: Van Peru via Brazilië naar Colombia

Sinds de vorige update zijn we vanuit Iquitos met de boot verder de Amazone afgevaren tot aan het 3-landen punt Peru-Colombia-Brazilië. Voor onze route een leuke optie aangezien dit de gelegenheid gaf om ook nog 5 nachten in een Amazone lodge in Brazilië mee te pakken en we daarna eenvoudig door konden reizen naar Colombia.

Na 10 uur varen komen we aan bij het laatste dorpje van Peru (de boot is een soort snelbus die om de paar uur bij een dorpje aanmeert en dan weer verder zoeft over het water). Met een klein bootje varen we eerst naar naar het migratie kantoortje van Peru om vervolgens de rivier over te steken naar Colombia (en de dag daarna weer Brazilië in). Een erg grappige plek waar Spaans en Portugees in elkaar overvloeien maar qua cultuur vooral het Amazone leven overheerst.

De 5 nachten in Brazilië vormen een mooie afsluiting van het Amazone avontuur; door op zo veel verschillende plekken in de Amazone geweest te zijn merk je pas goed hoe uitgestrekt dit gebied is terwijl er ook steeds weer verschillen zijn in de vogels die je aantreft (hoogtepunten zijn Zigzag Heron en Crested Eagle vanuit de kayak). Maar gegeven de hoeveelheid insectenbeten, de warmte en de hoge luchtvochtigheid zijn we ook wel weer toe aan het verlaten van het laagland.

Daarom reizen we als we Colombia zijn binnen gekomen in de meest zuidelijke punt (Leticia) met een tussenstop in Bogota door naar de noordkant van het land. Met als eerste plek de Sierra Nevada de Santa Marta, een geïsoleerde bergketen die direct vanuit de kust omhoog reist en heel veel endemische soorten kent.

We slapen op 2000m (geen muggen en een heerlijke temperatuur) in een prachtig aangelegde El Dorado Lodge en verkennen vanuit daar de hogere en lagere gedeeltes te voet. Het gebeurt niet vaak dat je lopend op één dag van 1500-2500 kunt vogelen!

Na ons verblijf in Santa Marta gaan we naar het uiterste noordoosten van het land. Colombia is over het algemeen erg weelderig groen, maar dit hoekje (het Guajira Peninsula) krijgt weinig neerslag en lijkt veel op de Chaco in NW Argentinië van een paar maanden terug. Door dit specifieke habitat zitten er ook weer een aantal nieuwe soorten die verder alleen in NW Venezuela te vinden zijn (en dat land is helaas voorlopig wat lastiger te bezoeken).

We reizen hier rond met bussen en taxi’s om op de vogelplekken te komen en het is altijd een interessant gesprek om uit te leggen aan de taxi-chauffeurs waar we precies heen willen en wat we dan precies gaan doen, maar zolang er wordt betaald vinden ze het vaak zelf ook wel een leuk uitje en komen ze op plekken waar ze anders niet zo snel zouden komen.

Na een week in het noorden hebben we meer dan 50 endemen of range restricted soorten gezien, een teken van de een enorme diversiteit die Colombia te bieden heeft. Voor wie het leuk vindt om nog wat meer te zien en te horen over deze regio; recent is er een hele mooie documentaire gemaakt over de vogels, landschappen en mensen van noord Colombia.

Inmiddels zijn we met bussen een stuk naar het zuiden gereisd waar we een huurauto oppikken om wat verschillende plekken te bezoeken in de bergketens van centraal Colombia. Maar daarover meer in de volgende update.