Update 43: We zijn weer thuis!

Als laatste stop van onze reis bezoeken we Jelmer in North Carolina. Een heerlijke afsluiter waarbij we zelf niks hoeven voor te bereiden (erg lekker na al die maanden) en Jelmer precies weet waar alle vogels te vinden zijn en goede adresjes heeft voor lekker eten en lekkere biertjes. En met soorten als de mooie Red-headed Woodpecker en de zeldzame Bachman’s Sparrow is het naast gezellig ook vogel-technisch zeer de moeite waard.

We beginnen de week in de bergen in het westen van de staat. Het is nog heerlijk fris lenteweer op deze hoogte en al voor zonsopgang horen we de eerste nieuwe soorten zingen. Het is onze eerste keer aan de oostkant van de Verenigde Staten en binnen een paar uur zien we meer dan 10 nieuwe soorten. Als de buit binnen is en het een hete dag blijkt te worden, verruilen we ‘s middags het vogels kijken voor het terras.


De tweede helft van de week rijden we naar de kust. Hier liggen de outer banks, een sliert van eilanden die grotendeels met bruggen zijn verbonden. Het voelt hier alsof je op een Nederlands waddeneiland bent al kun je aan de soortsamenstelling van de steltlopers direct zien aan welke kant van de Atlantische oceaan we zijn.

Vanuit de outer banks gaan we ook een volle dag de zee op. Gelukkig worden we alledrie niet zeeziek maar is het wel een erg lange tocht hobbelen over de golven met alleen al meer dan 3 uur heen varen om in het goede gebied te komen. Twaalf uur later hebben een mooie selectie zeevogels gezien (nieuwe zijn o.a. Black-capped Petrel en South Polar Skua) maar zijn we ook blij dat we weer met beide benen op de grond staan.

De week vliegt voorbij en dan is het alweer tijd om te vertrekken. Dit keer niet naar de volgende etappe maar naar huis in Amsterdam. Bijna een jaar geleden liepen we met onze rugzakken de deur uit en nu we weer naar binnen stappen is het opeens een raar idee dat we echt een jaar lang zijn weg geweest.

Een paar dagen later staan we weer met de verrekijkers en telescoop in de natuur vlakbij Amsterdam en horen we het vertrouwde geluid van Rietzangers en Blauwborsten die luidkeels hun lied zingen. Na een jaar non-stop reizen is het terug zijn in je eigen huis toch wel heel erg lekker, maar dat vogels kijken gaat nooit vervelen!

Dit is daarmee ook de laatste update van onze wereldreis. Dank voor alle belangstelling afgelopen jaar!

Rob & Helen