Update 19: Rock art birds

Vanuit Mount Isa steken we de grens over naar de Northern Territory; de dunst bevolkte staat van Australië (in totaal wonen er nog geen 250k mensen op een enorme oppervlakte). Voor het eerste deze reis krijgen we in het Kakadu National Park ook iets mee van de oorspronkelijke bewoners van Australië, voordat het land door Europeanen werd ‘ontdekt’. Het Kakadu natuurgebied bestaat uit zandsteen rotswanden omringd door groene vlaktes en voor duizenden jaren achtereen is dit een onderkomen geweest voor de eerste mensen van het continent, met name in het regen seizoen.

De Aboriginal cultuur hier gaat duizenden jaren terug, wat te zien is in oude rotsschilderen op verschillende locaties in het park. Deze “rock art” plekken zijn naast populaire toeristen bestemmingen ook de enige plek voor een aantal zandsteen vogelsoorten. Hier komt onze route samen met die van vele andere bezoekers, maar er zullen weinig mensen zijn die de Sandstone Shrike-thrush en Chestnut-quilled Rock-pigeon hebben opgemerkt in alle drukte.

Na een White-lined Honeyeater die we op het heetst van de dag vinden is de Black-banded Fruitdove de laatste “zandsteen vogel” die we nog zoeken; deze soort heeft zich gespecialiseerd in inheemse vijgenbomen die groeien op schaduwrijke zandsteen rotshellingen. Gelukkig hebben we een telescoop en kunnen we dus ook de verder gelegen rotshellingen van grote afstand checken. Onze strategie werkt en alhoewel de vogel best ver zit kunnen we hem in de scoop goed bekijken. Tijd om Kakadu weer te verlaten en door te reizen naar Darwin.

Het vinden van de vogels is deze dagen wel hard werken; het grootste deel van de dag is het heel warm en stil en veel plekken bezoeken we meerdere keren voordat het lukt om de vogels te vinden (en ook een paar soorten zoals de Red Goshawk vinden we na meerdere pogingen helaas niet). Uiteraard hoort dit bij het vogelkijk spel en is die onvoorspelbaarheid ook deel van de charme, maar het gemak waarmee alle targets lukten in Queensland lijken we een beetje kwijt te zijn. Een aantal mooie soorten zoals de Rainbow Pitta en de Partridge Pigeon laten zich gelukkig wel goed zien.

Aangezien kamperen niet ideaal is met warme plakkerige nachten verruilen we eenmaal in Darwin de tent voor een hotelkamer. Met airco en een zwembad is dit een prima uitvalsbasis waar vandaan we langs de kust bij Darwin zoeken naar verschillende mangrove soorten. Hiermee hebben we het noordelijkste punt van ons Australië rondje bereikt waarna we weer terug het binnenland in rijden.